Dagelijks vormen de bacteriën die in de mond aanwezig zijn plaque vanuit je voedsel. Dit is een wit laagje op de tanden en kiezen, meestal tegen het tandvlees aan. Dit laagje is schadelijk voor tandweefsel en tandvlees en kan tandbederf en ontstekingen veroorzaken.
Gelukkig is plaque zacht en kan het vrij gemakkelijk worden weggepoetst. Echter, wanneer het te lang aanwezig is kan het onder invloed van speeksel mineraliseren tot tandsteen. Dit tandsteen is hard en zit stevig vast aan tanden en kiezen. Hierdoor kan het niet meer worden weggepoetst en is het aangeraden dat het door middel van een gebitsreiniging wordt weggehaald.
Gezond tandvlees is strak en roze van kleur. Het bloedt niet tijdens poetsen of tandenstoken. De aanwezigheid van plaque en tandsteen kan tandvleesontsteking veroorzaken, dit is een bacteriële infectieziekte die meestal geen pijn veroorzaakt. Het ontstoken tandvlees ziet er rood en gezwollen uit en bloedt gemakkelijk bij poetsen. Wanneer alleen het tandvlees ontstoken is spreken we van gingivitis, maar indien ook het kaakbot bij de ontsteking betrokken raakt verergert de ontsteking naar parodontitis. In dat geval zal het botniveau terugtrekken waardoor de wortels van tanden en kiezen steeds minder in het bot zullen staan.
Onze preventieassistente kan je met een gebitsreiniging helpen om plaque en tandsteen zoveel mogelijk te voorkomen. Door de gebitsreiniging plaque te kleuren kan ze duidelijk laten zien waar het zich heeft opgehoopt en aan de hand van een poetsinstructie kan ze je begeleiden om je gebit beter schoon te houden. Verder zal ze het aanwezige tandsteen verwijderen en daarna alle tandoppervlakken polijsten, zodat het gebit weer schoon en glad is.
In het geval van parodontitis bevindt het tandsteen zich onder het tandvlees en zal verwijdering hiervan door de tandarts worden uitgevoerd met een gebitsreiniging.
Een kroon is een ‘hoesje of kapje’ van goud, zirkonium of porseleindat over de tand wordt geplaatst om deze duurzaam te herstellen. Een onlay is een vulling van één van deze duurzame materialen en een facing is een schildje van porselein aan de voorzijde van de tand.
Kronen of onlays zijn bijvoorbeeld nodig wanneer een vulling heel groot is geworden (functioneel) of de eigen tand erg beschadigd of verkleurd is en je deze er weer mooi uit wil laten zien (esthetisch). In dit laatste geval kun je ook kiezen voor een facing omdat je dan minder van de eigen tand hoeft te beslijpen.
De kroon heeft als voordeel boven een vulling dat de aansluiting op microscopisch niveau beter is en er op lange termijn daarom minder kans is op nieuwe gaatjes, en dat het materiaal van kronen veel minder slijt of verkleurt dan het vulmateriaal.
Wanneer de eigen wortel niet meer gezond is of al afwezig is kan een kroon geplaatst worden op een implantaat. Dit is een kunstwortel van metaal, meestal titanium.
Tanden bleken bij Mondzorg Haelen? We begrijpen hoe belangrijk een heldere glimlach kan zijn voor je zelfvertrouwen en uitstraling. Wij bieden veilige en effectieve tandenbleekbehandelingen, met moderne technieken en hoogwaardige materialen, om jou die stralende lach te geven waar je altijd al van hebt gedroomd.
Wat is tanden bleken?
Tanden bleken is een populaire cosmetische behandeling die helpt om vlekken en verkleuring van je tanden te verwijderen. Of het nu gaat om verkleuring door koffie, thee, wijn of roken, onze behandelingen zijn ontworpen om jouw glimlach op een veilige en comfortabele manier te verhelderen. Bij Mondzorg Haelen gebruiken we geavanceerde technieken die zorgvuldig zijn afgestemd op jouw individuele behoeften, zodat je verzekerd bent van het beste resultaat.
Kindertandheelkunde Mondzorg Haelen.
Vanaf het moment dat het eerste tandje doorkomt zal deze bevolkt worden door schadelijke bacteriën en mag je dus direct beginnen met poetsen!
Het eerste tandje komt meestal door tussen de 6 en 9 maanden en het melkgebit is compleet rond de leeftijd van 2-3 jaar. Het staat dan uit 20 tanden en kiezen.
Tot de leeftijd van 2 jaar volstaat het eenmaal daags poetsen van het gebit, bij voorkeur in de avond na de laatste voeding/maaltijd.
Vanaf 2 jaar mag er ook in de ochtend gepoetst gaan worden. Aangeraden wordt hierbij een fluoridetandpasta te gebruiken. Fluoride is heel goed voor de tanden en heeft een enorme preventieve werking in het ontstaan van gaatjes, echter voor het lichaam kan het (in hele grote hoeveelheden) schadelijk zijn. Daarom is het advies slechts een klein beetje tandpasta te gebruiken, ongeveer de grootte van een erwt, en het kind te leren de tandpasta uit te spugen en de mond na te spoelen. Bij baby’s en peuters is dat natuurlijk lastig en daarom bevat de tandpasta voor baby’s en peuters minder fluoride.
Rond deze leeftijd zien wij je kind ook graag bij ons in de stoel, eerder meekijken mag altijd. Samen zorgen we voor een gezond en klachtenvrij gebit van je kinderen!
Voorkómen is beter dan genezen, dat geldt zeker ook voor het gebit. Daarom zijn wij mogelijke problemen liever voor en zien wij je graag minimaal 1x per jaar om je gebit te controleren. Tijdens deze periodieke controle screenen we op ziekteprocessen, afwijkingen of ontwikkelingsstoornissen van tanden en kiezen, vullingen, tandvlees, slijmvliezen en kauwstelsel.
Veel gaatjes ontstaan tússen de tanden en kiezen, precies waar deze stevig tegen elkaar staan; de contactpunten. Zeker bij de kiezen zijn deze gaatjes met het blote oog pas in een laat stadium zichtbaar, daarom zullen af en toe röntgenfoto’s nodig zijn. Het risico op het krijgen van gaatjes verschilt per persoon, en zo ook de termijn waarop foto’s zullen worden geadviseerd, maar gemiddeld is dit ongeveer 1 x per 2 jaar.
Verder worden onder andere de mate van slijtage, aanwezigheid van tandsteen of tandvleesontstekingen en de kwaliteit van aanwezige vullingen onderzocht.
Als er een probleem wordt gevonden kan het verloop hiervan in de gaten worden gehouden. Indien er een behandeling nodig is zal de noodzaak en de aard van deze behandeling met je worden besproken, evenals de te verwachten kosten.
Het is mogelijk dat we je voor de behandeling moeten verwijzen naar een gespecialiseerde collega zoals bijvoorbeeld een orthodontist of kaakchirurg. Wij maken dan de verwijzing voor je in orde en hebben gelukkig korte lijntjes met de beste specialisten in de buurt.
Heb je last van scheve tanden en overweeg je een beugel? Maar wil je niet dat iedereen op een kilometer afstand al doorheeft dat je een beugel draagt? Dan is een onzichtbare beugel de oplossing voor jou. Een onzichtbare beugel is een transparant bitje (aka een aligner) gemaakt van medisch plastic.
De beugel wordt helemaal op maat gemaakt voor jouw gebit door middel van een scan en een aantal lichtfoto´s. Aan de hand van de scan en de foto´s kan er een 3D-weergave gemaakt worden van jouw gebit nu, maar ook van het eindresultaat. Ook weet je direct hoeveel aligners je nodig zult hebben en wat de kosten hiervan zullen zijn.
Het komt nooit gelegen, maar kiespijn negeren maakt het probleem alleen maar groter.
Wacht dus niet af wanneer je pijn hebt, gevallen bent of er een stukje van je tand of kies is afgebroken maar neem zo spoedig mogelijk contact met ons op. Bel je voor 15.00 uur op werkdagen, dan kunnen we je dezelfde dag nog helpen.
In het weekend of in de avond kun je contact opnemen met de Tandartsenpost Eindhoven: 0403111915
Glazuur is de harde beschermlaag van je tanden en kiezen. Het bestaat uit calciumkristallen en geeft de mooie witte glans aan je gebit. De glazuurlaag kan worden aangetast door zuren vanuit je voeding (erosie) maar ook door de zuren die gevormd worden door de bacteriën in de tandplaque; cariës. Wanneer de cariës door het glazuur heen het onderliggende tandbeen heeft bereikt zal de progressie nog sneller gaan. In dat geval zal worden ingegrepen door een vulling te maken.
Bij het maken van een vullingen wordt al het aangetaste tandmateriaal (glazuur en tandbeen) verwijderd. Dit boren kan gevoelig zijn en wordt daarom meestal onder lokale verdoving gedaan. Dit gaat altijd in overleg. Wanneer het gaatje dieper is en dichter bij de zenuw komt is de kans op napijn groter. Als alle cariës is verwijderd en het oppervlak mooi schoon is wordt het ontstane defect opgevuld. We gebruiken hiervoor meestal composiet, een glasgevuld kunsthars dat in verschillende kleuren en helderheid beschikbaar is. Het composiet wordt chemisch aan het tandoppervlak gelijmd en is bij aanbrengen kleiachtig waardoor het in mooie vorm gemodelleerd kan worden.
Daarna wordt het uitgehard met een lamp. Tijdens dit uithardingsproces krimpt het materiaal een klein beetje. Indien er veel krimpspanning optreedt kan dit napijn veroorzaken. Daarom worden de witte vullingen in dunne laagjes aangebracht waardoor krimpspanning en napijn minimaal zijn. De vulling is na afwerken en polijsten helemaal klaar dus je mag je tand of kies meteen weer gebruiken.
Tanden en kiezen hebben wortels waarmee ze in het bot staan, Deze wortels zijn hol van binnen voor de zenuw en bloedvoorziening van je kies. Wanneer een gaatje of vulling te dicht bij de zenuw komt, of er een trauma is bijvoorbeeld door een val, kan een zenuw beschadigd raken en soms daardoor afsterven. Er vormen zich dan ontstekingsproducten in de kies en rond de wortelpunt, waardoor klachten kunnen optreden als gevoeligheid bij warm en koud, zwelling of zeurende spontane pijn, of pijn bij druk op de kies als bij kauwen of tikken.
Bij een wortelkanaalbehandeling wordt de kies van binnen goed schoongemaakt met kleine vijltjes en desinfecterend spoelmiddel en daarna opgevuld. Hierdoor is de oorzaak aangepakt en zal de ontsteking verdwijnen.
We begrijpen dat elke patiënt uniek is, en daarom bieden we op maat gemaakte behandelplannen. Na een grondige controle en analyse van je gebit, zullen onze ervaren tandartsen een behandelplan voorstellen dat specifiek is afgestemd op jouw situatie. We zorgen ervoor dat je volledig geïnformeerd bent over het proces, de te verwachten resultaten en de zorg na de behandeling. Onze tandenbleekbehandelingen zijn niet alleen effectief, maar ook snel en comfortabel. We gebruiken de nieuwste technologieën om ervoor te zorgen dat je behandeling zo aangenaam mogelijk is. Dit betekent dat je in een korte tijd een opmerkelijk verschil kunt zien, zonder dat dit ten koste gaat van je dagelijkse bezigheden.
Bij Mondzorg Haelen hechten we veel waarde aan de gezondheid en het welzijn van jouw gebit. Daarom gebruiken we alleen de veiligste materialen en technieken die goedgekeurd zijn door tandheelkundige professionals. Je kunt erop vertrouwen dat je behandeling wordt uitgevoerd met de grootste zorg en aandacht voor detail.
Bij Mondzorg Tandarts declareren we volgens de landelijk geldende wettelijk vastgestelde tarieven. Omdat de kosten per behandeling per persoon sterk kunnen verschillen wordt er altijd een begroting op maat gemaakt. Een vulling kan bijvoorbeeld variëren van 45-120 euro, afhankelijk van voornamelijk de grootte van de vulling, maar ook van het vulmateriaal en eventuele bijkomende kosten voor verdoving en isolatie. Om het overzichtelijk te houden hebben we een lijstje gemaakt met een aantal veel voorkomende kosten
Behandeling | Prijs |
Controle | € 23,12 |
Controlefoto’s rechts en links | € 34,06 |
Mondhygiëne gemiddeld | € 85 |
Vulling gemiddeld | € 90 |
Kroon gemiddeld | € 620 |
Bleken boven- en onderkaak | € 250 |
Onzichtbare beugel | € 500 – € 3000 |
Voel je vrij om ons te contacteren met vragen rondom je gebit.
Bezoekersadres
Raadhuisplein 7
Haelen 6081 BB
Limburg
Bezoek ons
Raadhuisplein 7
Haelen 6081 BB
Limburg